I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, May 24, 2012

kenangan






hey! assalamualaikum..! huargh.xsgka da aku da nk hbis menamatkan semester 6 da.. bkn tmt kan pgajian k.. lpas ni nk kna kuar p mengajar kt sek.. ^_^.. mcm x cye je kan.. haruslah kna percaya..! sbb aku yg nk hdapi..!hehe..! asal blog, nak cte psl perasaan! asal perasaan ingt blog..! FB? totally agree blog more than better nk crite mslh ke prasaan ke.. ha! stuju x stuju? law x stuju agkt tgn keyh! hehe..
actually, aku nak gtaw. i miss mr K..! aku rindu gler dgn khairul azhar..! even ko jd bf aku sebulan je.. giler stuck n down hdp aku ble ko ptskan hbgan tbe2..! 
ape bleh buat beb! aku pon xtaw slh spe..x ada sbb langsung..! hakikatnya ak mmg syg dia..! lately, ak buat2 happy je, dlm hati haissh tuhan je tahu aku tanggung rindu! nangis pon x guna, op coz la aku xperlu merayu kan..dia yg buat kepetusan..! em nk kata dia ade gurl len, itu x mgkin.. aku tahu dia 2 mcm mana.. setahu aku aku perempuan pertama yg dia cbe nk serius..!
 alasan dia bg kan sgt x logik! ade ke ptot, aku tnya dia buat ape, segala bagai dia kata aku kongkong dia.. dia rimas sbb aku kongkong dia..ble mase lak ak kwl hdp dia 100%..
 aku ni tersgt la bz dgn kerja aku yg berlambak2 2..! xde masa aku nk call/msg dia every time n dok pikir dia je memanjang masa..! contact pon sblah mlm..2 pon kul 10 ke atas.. kul 12 call sekejp..! 2 je kot cara phubgn yg cm xde ape2.. aku okey je..! rasa x de r beban sgt nk melayan kerenah lelaki yg kekdg mintak diperhatian n law x bls msg ckit nk memarah tuduh kuar dgn jantan len la pe laa..
honestly! aku rindu dia sgt2.. beza kot walaupun skjp n dia xla sebgus ex2 aku dlu..! sbbnya aku lgsg x taw... smpi ke saat ini, aku teringat je kat dia.. apa yag aku buat aku ingt dia..aku hanya mampu berdoa, seandainya dia mmg tercipta utk ku, dan kerana alsan dia xpernah bercnta dan x tahu bercnta menyebabkan hbgan ni berantakan,,aku mohon Allah lembutkan hati dia, utk terus menyimpan harapan dan impian yg pernah dia beritahu kepada ku dulu..! walaupun, xpernah declare, msing2 simpan perasaan yg sama..perasaan diiringi dengan impian dan harapan..kami x guna istilah "bercinta" sepenuhnya.. kami anggap sebagai kawan.. aku terima dan kerana latar belakang dia yang semamangnya islamic.. dia pon sek maahad dlu..! family dia tdong labuh.. dia nakal skit je.. sbb tu dia x maju jauh cm adk bradik dia yang lain..! 
khairul ade ckp, dia x setaraf dgn aku.. dia kata dia biasa2 je..! pada aku, asal dia tahu tanggungjawab dia sbgai seorg suami kelak, itu x kan jd mslah..! ilmu mejadi iman lebih ptg drp duit dan ilmu dunia yg ada pada ku. aku nak dia bimbing dr ku yg terumbang- ambing mencari seorang utk perbaiki.. aku terkilan, kenapa dia buat keputusan mendadak!  kenapa x berbincang..! aku nk sgt tahu apa sbnrnya slh aku smpi dia wat aku cm ni..! ak xpernh lyn buruk apatah nk ksr ckp dgn dia kot..! dia admit aku pndai jga aty dia n ambil aty dia..! aku xkisah pon law dia xpujuk law ak mrjuk..sbb ak taw dia x reti pjuk! 
apa yang mampu aku buat? segalanya berakhir keptusan ditagn dia. xperlu aku nak menagih terhegeh-hegeh, merayu, memujuk menagis bagai kerana syg pd owg yg x sudi! dia yang buang aku..so aku kena la sedar diri.. walaupun ex2 aku lebh jauh baik dr dia, menghormati aku dan menyenangkan aty aku,tp aku ttp fikirkan dia..! aku nak rungkaikan persoalan ini.! kenapa nama dia masih ada dihati aku! harapan xsetinggi mana, perhubungan x sjauh mana, perkenalan yg agak singkat..xselalu berhubung dan xpernah terfikir utk pergi lbh jauh dgn hbgan yg biasa2 ni.!! berbanding hubgan yg dulu2..! but: sejak dia pergi tetbe aku rasa kehilangan..aku rasa kosong, sepi dan ak leh gambarkan diri aku  yg xpernah tenteram dlm aty ni!!

aku xnak perkara ini berlarutan! ckupla..! pnt aku fikir kn yg negatif, dia mgkin seronok dgn yg lain, dia sdg bhgia, dia x ingt kt aku pon, dia xde aty da kat aku, dia bnci kt aku!! haiisshh tp muncul gak stp kali ak nk pjm mata, sowg2, tgh wt kje, dlm bus, jln2..!!! eee aku x ske pikirkan dia lagi!! dia x wujd da..! dia da xde..! da mati!!  taknak ingat dia! titik!! pergi jauh2...=))


Friday, April 27, 2012

hati busukkkkk!!!

  • hello semua..! cik comel dtg semula ke site cik comel sendri..haha.. tersangat2 la bz kan..xberkesmptan nk sggah disini hupdate pe2 yg pat0t..! 
  • jgn xtahu.. next sem cik nak p nagjow dah.. nk p praktikum.. urghh..! bila pikir2 kan.. maka tersgt2 la berdebor tahu x...!
  • huhuhu...nk kongsi cte sedey sgt2 sem ni..so kt blog je la i tulis yeahhh....! T_______________T (kasi pnjng nmpk sikit tgh tol2 sedey)
  • emmm xmo cte cntan2 skrg ni, fokus ckit. sbb sem ni serabot aw..! em tp law nk ckp en K mmg xkan hbis la.. he comes n brighten my life..! awesome seketika =,=... aahh! merapu sudah... wawawawa......xmo nangis ag nieh..! hurmm law sedey sal bf laen kan2..ni cte law kawn sendri yg sma k0s, 0pc0z la sma sem kan, sama minor, sama umah ag yu..! nsib x sama blik jerk..! sedey nya tersgt2 la..errr.. ch0p! law owg de prasaan la, dia akn sedeh law pe yg cik comel nk cte sat je ag nieh..! 
  • sem ni,jadual aku leh je nak sama dgn gengz aku.. m0re better law ak dgn dowg..tp sem lpas dia beria2 ajak sekali lah.. ajak dok sekali la.. ak pon xpikir pe2.. time je.. time laamaran..kuikuikui...eh2..cte sedey ni....smbung blik keyh..! so aku jd lah tersama semuanya sem ni dgn dia..T__T
  • The beginning: ahakx...! seceria, sehepi, sebahagia, setenang, sedamai dan sewaktu dgn nye la yg ak ase.. best gak dok seumah dgn dak baik cm dia kan2...! aku pom jd baik..TAPI SYG SERIBU KALI SAYANG, pans tidak smpi ke ptg, taufan melanda dlm diri, gelodak, sakit hati, segala2nya laah tlh berlaku.....
  • yuhuuu... actually dia ade prgai negatif yang wt ak xsuka sgt2... law xnyusahkan ak xpe gak..ni tersgt2 la ak bertmbh skit hatiiii....! 
  • 1) jnis memaksa.. cth ak nk wt esemen dy leh ajk ak men dam.. sekali dua kali ak folow je.. lama2 nyamph weh.. cm xphm bhasa.. erm bnde kecik mgkin..tp law da memaksa aje, ak ni xde hak ke nk wt kputusan.. da r tgh men dok sebok la sms dgn laki diaaa...! so ak tggu la ko bls msg2 laki ko cm kayu,... so fed up beb!! 
  • 2) buat aturan suka2 ati : bnde ni ag ak x ske.. pukul ni kita wt yg ni, pkul ni kita wt yg ni.. azie kna mkn syur taw,, mkn ni bg hbis.. azie hbiskan lauk ni jgk..!! azie tu azie ni...! LEMAS............!  ak anak ko ke weh!! 0pc0z xkan...sesuka ati dan sesdp rasa knor je nk desak2 aku...! 
  • 3) experesi muka : wahh! ini ak xleh tahan ni.. sbb air muka owg ikhlas, nmpk pd mukanya.. ini muka, ketat, sembab, kelat ak tgk pon meluat je lahh.. apa xnye..muka xpuas aty r sng cte.. nk cr gado xde hal waaii dgn ak...! aku sndri xphm dia nya muka ni.. 
  • 4) xde bahasa: sng cte biadap gak dia ni... sbbnya aku ni tggul gaknya, pe slhnya law ak mmbe ko kn2, law ko nmpk ak dpn2 mte ko ni, nk kuar 2 ckp r sumthing, ni wt xnmpk je.. beria2 sgt2 nk kuaarr...! ne laah jnji ko dlu 2 kan2..kononnya sush sng sama2 ...kepala abah kaww laah...ini ke kwn.....!!
  • 5) dpt mmber baru member lama tggl: ni lg 1 hal.. ak ni kekdg tjuk baik gak kan, at lez law de pape ak leh tolong ak tolong, tp skunk ni da de mmber len, dok la berkepit kesana sni dgn dia.. er xde lah istilah jeels langsung law dia berkepit 2 pon.. tp blik pd pktaan mmber.. ! ape guna ko ajk ak dok seumah law ko nk aku skit aty je..ape la slhnya, bersama2 dlm segala hal.. 
  • ini, law ak xtgur, balik2 wt bodoh je dgn aku...adohaai.. smpi mati pon prgai ko 2 xubh xde owg suka..! 
  • hurm ada gak rupanya yg tertanya2 knp ak leh skali dgn dia kan.. rupanya dowg da terkena dlu dgn prgai nauzzubillah dia ni.. aku je menilai yg baik2 slama ni kt dia..atlez ak kna sejibik trus, nk2 ak dok seumah kan2... walaaahwehhh...! byk nk gtaw prgai dia.. em mengaibakn ke? dose heh? xpe la.atlez ak dpt lauhakn sumthink kt cni drp ak pendm..ak xmention nma spe2.. so, c00l je laah...
  • 2mggu je ak ase ok.. lpas dr 2 smpi ke hri ni prgai dia xpnh nk berubah.. sush kan law dpt kwn kepala btu n ptgkan diri sendiri demi kepntgan dri...kekdg ak tgk kesian kwn dia yg dia bru rpt 2..sbb dia nk dpt benefit je dr dia.. yelaahh bdk 2 baik.. ikut je la law dia ckp ape2..sng nk ajk kmna2.. mklum ah mmbe dia ni kurg berjln ckit,, kekdg ak tgk dia ni, gedix gak la.. pastu cra dia nk grab sum0ne utk dkt dgn dia, dia tjuk la aksi baik2 dia.. xtaw la buat2 ke ape.. wallahualam.. 
  • hah!! lagi 1 kes..! aku bengang gile, xpasal2 ak nye presentation sem ni slh semua ak ase idea diaaa........! damn..ak nk g klas malu gle beb..awl2 sem ak aktif, skunk slow da..mmg malu sgt2...!! tu 2 ikut sgt kpla diaa....!!!! aku benci la owg cmni..ak xbnvci ko sbb tuhan wjudkan ko, ak bnci ckap ko yg burukkkk!! 
  • sekali law owg ajar ak kuang ajar,ak time tp law owg da wt onar mcm2 ak xkan maafkan weh...sendiri sedar kan silap.. aku wt baik dpn je...xmgkin hati ak nk baik2 dgn ko...........!! serik mungkin... xsggup nk kna ag,..puas nangis...! kecewa...menyesal smua ada................! 
  • hurmm so settle da sesi luah perraan..nk out da... bye2..........! =)

Monday, January 30, 2012

~*! kau sahabat/ kau teman/ kau rakan/ kau juga penghibur ku ~*! ^^

assalamualaikum w.b.t .! today eh2 speaking plak! hr ni cik cumel ni nak cte ttg sahabt/kwn/rkn n lain2 laahh yg berkaitan phubgan kita dgn seorg tman..! =) ENJOYZ MY ENTRY K!! @@

ini adelah kwnku! kwn baik pd ak..! ak syg dowg..! =) ^_^





hye! 


salam sejahtera u 0ls..! h0h0h0....
hr ni cik comel nk cte pasl kwn shbt dan mcm2 la glraan yg leh kita gna.. .
ermm ade ke orang yg ddk sowg2 dalam dunia ni ea. actually, mgkin ade yg ske keseorangan but sumtime kita ttp perlu kan seseowg kwn kan..! 
kalau sebut je pasal kawan ni mesti orang akan ingat kawan ni or shbt adalah teman pengubat hati yg luka, sama2 masa sush dan senang, senang cakap sentiasa ada di belakang walau apa pun berlaku dia owang yg hampir dgn kita dan adakalanya menjadi pendengar setia apabila kita berada dalam kesedihan..! 
pada pendapat cik la kan....kawan dengan sahabat ni mcm ade perbezaan sikit la.. ermm x taw la betol ke tidak teor ciki comel ni kan...! kawan ni leh kita kategorikan byk jenis, ade kawan biasa2, dan kawan rapat.. errrr ade kwan musuh ke? kawan jadi musuh mungkin ada kan..! xpe nanti kowang share k.. sama2 kita story... biasalah manusia mana ade perfect... no person come perfectionist... 


okey! kwan biasa ni kita labelkan or kita beri maksud macm kawan sekadar tempt berborak2, senyum, bertegur sapa bila selisih jalan, mgkin bleh jd member kelas yang tidk brapa kamcing (hehe lama x guna perkataan kamcing..maksudnya rapat!) member group discussion ke..! haaa lbh kurang mcm 2 la mksud member biasa2..!


then, kalo kwan yg rapat lak, kita akan memahami dia, dia akan memahami kita, masalah dia adalah masalah kita, kedukaan dan kekecewaan yg dialami dikongsi bersama, susah dan senang semtiasa bersama-sama, bantu mebantu nsihat-menasiht...! haa...nmpak x bezanya..! erm mcm cik chumel! cik pom ade member kamcing dgn memebr biasa..! mcm pic kt atas 2... haaa.. dowg 2 memebr cik ! lama da kwan dgn dowg..! sejak time sekolah smpai la skunk da tua2 da ase...hehee.. kite owg ni satu sekolah.. xsatu kelas pon...umah pom xde la dkt sgt, tp alhamdulillah cik sayg la korang2 ......!! 

















Sunday, January 29, 2012

!~wanita solehah wanita bidadari~! (^_^)





bissmilahirahmannirahim!assalamualaikum sahabat sekalian...=) sihat? bergembira? bersedih?panjatkan kesyukuran dan lafazkan Alhamdulillah kepada pencipta kita !kerana segala-galanya adalah kehendak dari-Nya..


"Man jadda wa jada" (Barang siapa yg bersungguh-sungguh pasti akan mendapatkannya.)



siapa yang tak nk jd wanita solehah? selagi teguh iman di dada, islam itu bersinar di hati x ada sebab kenapa wanita itu xnak mendekatkan diri dengan Islam..! Allahuakbar....sucinya Islam... sesungguhnya wanita itu sangat-sangat besar darjatnya..! tetapi wanita yang bagaimana? ayuh rakan2 ku.. saya ingin kongsikan info ini..! sebelum itu saya ambil info dr seseorang hamba Allah.. =) jika ada sebarang komen, tinggalkan la di ruangan komen or shoutbox saya ok..! mari2 kita belajar sama2...!
  • Taat dan patuh kepada Allah yaitu melebihi kecintaan terhdp Allah dan Rasul-Nya serta berjihad melebihi keduniaan. 
  • Menutupi keseluruhan aurat dan tdk berhias berlebihan untuk mempamerkan kecantikan, melainkan dlm rangka ketaatan berdasarkan Al-Qur'an dan Al-Hadits jg pendapat para ulama, dan Hukum Islam yg menetapkan bahwa pakaian wanita muslimah haruslah memenuhi Syarat-Syarat berikut : 
** Pakaian itu menutupi keseluruhan aurat, kecuali apa yg tlah ditetapkan dlm Islam.
** Tidak terlalu tipis, sehingga tampak berbayang tubuh badan dari luar.
** Tidak terlalu ketat dan sempit.
** Warna pakaian itu suram dan gelap sehingga lelaki tdk bernafsu melihatnya.
** Tidak menyerupai pakaian lelaki atau wanita kafir.
** Pakaian itu bukan untuk bermegah-megah.
Demikianlah betapa tertibnya peraturan Islam tentang pemeliharaan aurat yg mana bila diabaikan akan mengundang berbagai fitnah pada diri wanita itu sendiri.

  • Tidak berhias dan bertingkah laku seperti wanita jahiliyah. 
  • Tidak keluar Sendirian (tanpa tujuan munasabah) dan tdk pula bersama lelaki mana pun kecuali ditemani mahramnya. 
Rasulullah pernah bersabda yg artinya :"Sesungguhnya tlh diizinkan Allah bagimu (wanita) keluar untuk suatu keperluan yg dibenarkan olah syara' " ~ HR. Bukhari ~

Selalu membantu sesama Islam dlm perkara kebenaran,kebajikan dan taqwa.
  • Berbuat baik kepada Ibu Bapak, 

Firman Allah Ta'ala yg artinya : "Dan Kami perintahkan(berbuat baik) kpd kedua Ibu Bapaknya,Ibunya tlh mengandungkannya dlm keadaan yg lemah dan bertambah-tambah dan menyusukannya dlm waktu 2 tahun,bersyukurlah kepada-Ku dan kedua Ibu Bapak kamu,hanya kepada-Ku lah tempat kembali" (QS. LuQman : 14 )

  • Sentiasa berinfaq baik dlm keadaan susah maupun dlm keadaan senang. 

Sabda baginda Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasalam yg artinya : "Wahai sekalian wanita,bersedakahlah kamu dan perbanyakkanlah mohon ampun krena Aku tahu kebanyakan daripada kamu adlh penghuni neraka" ~ HR. Muslim ~

  • Tidak berdua-duaan dgn lelaki asing. 

Sabda baginda Rasulullah Shallallahu 'Aliahi Wasalam yg artinya : "Jangan sesekali berdua-duaan dgn lelaki dan wanita krena yg ketiganya adalah syaithan kecuali bersama mahramnya"

  • Bersikap baik dgn tetangga. 

Sabda Rasulullah yg artinya : "Demi Allah yg jiwaku ditangannya tidaklah seorang itu disebut beriman sehingga ia senangkan tetangga apa yg dia senangi untuk dirinya" ~ HR. Bukhari-Muslim ~
Sebenarnya msh banyak lagi ciri-ciri wanita Shalihah jika di uraikan secara mndlm. Namun anggaplah di atas memadai sebagai pegangan dasar.Paling tdk keterangan di atas secara global dapat kita meng 'indentifikasi' kan wanita Shalihah dari yg lain.

Andainya ciri-ciri tersebut msh blm terdapat pada diri anda sebagai seorang muslimah secara keseluruhannya, tdk berarti kita ini tidak Shalihah,tetapi skala ke 'Shalihah' an kita itu masih kecil dan kita hrs menyempurnakan untuk mencapai tahap wanita Shalehah dan memiliki cinta Allah dan Rasul-Nya.Seterusnya merasakan ketenangan dan kedamaian jiwa di dunia yg fana dan syurga yg abadi Insya-Allah. . ..

SEMOGA BERMANFAAT YE.!








Saturday, January 28, 2012

cik aziey c0me back! hehehe . . =)

hello guys n gurlz..!
0pss lupa la nk bg salam.. Assalamualaikum semua..! harp2 sihat....
lama gak xbuka blog n msukan entries.! maklumla busy3..! em bkn busy body taw bz dengn tggungjwb sbgai pelajar.......!


semester 5 telahpun cik azie tmtkan...so skrg kt kpg duduk goyang kaki........! hehehe
setiap semester mcm2 phit mnis suka duka taw yg cik tggalkan....ishh3..! kenangan 2 beb..adk2 yg akn mnjejakan kaki ke UniBERSiti x lama ag....selamat menempuh alam U okeh.! bru korg taw hdp sbgai sowg studen..! 
meh nk cte ckit ttg sem 5 yg da melabuhkan tirainya stlh cik tmtkan paper terakhir pd 11/1/12... ishh3 cntik nya tarikhh..! alhamdulilah....lega da... tapi debor ttp ada tggu result kuar.......!


nak taw pe yg cik buat spnjg semester 5 ni..!! lets gooooo.............




ok! la pic kt atas ni...! kami bkn wt discussion sebaragan ni...kami tgh bermeeting!
ahakx..! jgn gelak2... as a studen kn..kt mana2 pon jd...yg ptg assgmen n project settle..!
sebenarnya, entri cik yg lpas2 ni da de da ltk pic2 mcm ni yg sebenarnya 
adalah utk kami mengadakan sebuah perkhemahan di Taiping Perak..!
hurrm nmpk ramai.. butz...!! ase mcm xckup kakitgn je taw..!
coz what! we all nk handle special educate students! 
w0w! awesome ! serius..! sgt2 teruja.. sbb kami dpt pglaman yg paling best.......!
so we keep our experience n knowledge..! law nk taw bce la entry lama2...


THE NEXT PICTURE & THING! HEHEHEHE


acececeeeeee waaahhhhhhhhhhh!!!!
hehee....kowg jgn gelak lebih2 ok...! ni responden cik taw.! ermmm cik pg sekolah area Taman Tasik,
coz nk kna settlekan en Assignment la..!
nmpk normal kan dia, tp er lupa nk knlkan nama dia..
nama dia Syafiq...huh! atlet 2... juara kayak kt Athens.... 
ni la jugk akn jd student ak 1 msa nnti...
hensem taw dia..! tp xbyk ckp.....10 soalan yg ak tnya dia akan jwb....ENTAH......LAAA...!
agak hangen je mula2.. tp kita xleh tunjuk, tp seronok sebenarnya lyn bdk2 ni..!
nk mara pon xkan jd mara.!
entahla xtaw npe.. cpt je sjuk aty dgn dowg walaupun dowg ni nkal..!
ape dowg ckp xpnh tpu taw..ikhlas dr hti yg suci..!
ni mgkin sbb slh 1 daya trikan ak untuk menceburkan dr dlam dunia PENDIDIKAN KHAS..!
isshh melalut ke cik ni..? erm maaf ler yee... mmg da gini caranya..
macm dpt micerofon xnk bg kt owg...berckp xhenti2.. 
hurmm tujuan cik pg cr student 0KU yg aktf skan ni sbb nk ciapkan slh 1
tgsan ptg..! so pergi la cr ke merata tmpt...hehe..akhirnya pihak sek Tman tsik bebesar aty time.!
time ksih kt pihk sek 2 yerkkk...! heehehe...


NEXT !!!!

0PPPPSSSS... SORRY..! ASE XDE PIC NK UPLOAD..!

sebenarnya nak kata xde pic 2 ade sbnrnya..! tp xpe la..sbb x ingt ltk mana kan..! so cik akan cte kan je la... ok! sejarah semester 5 !

pd 22hb Oktober hurmm dpt smbut bufday cik yg ke TEEEETTTT..!! hehe..rahsia la...!
so member2 planing..! erm mmg x sgkan dan terkejut sgt la mcm beruk!! thank 2 my belove friends..! sayang korg ketat2 laa mimie, fiq n nick..! dowg ni berssh pyh membuat kek rupanya..! ish3.. xsgka dan x dga..! syukur! mereka menyanyangi aku..cuma aku nak mohon mff je sbb ak ni kekdg nyanyuk ckit..! pelupa gred A taw..! hurrmmm mff la law ak ni lupa bufday korg yerrkk!! heheheehe....

then! next cte.... hurm bru2 ni cik ada pergi pentauliahan Pertahanan Awam.! 3 semester kami bertungkus lumus.. drp xknl da jd mcm adik bradik! heaven!! seronok dan akan merindui kalian..! hehehee.... bestnya kan..! sbb da ade 2 bidg pekerjaan ! hurmmm 2 be a teacher or JPA? hehe.. choose 1 ! xleh fikirkan ag.. tp lbh yakin dgn ckgu..! 

so pentauliah 2 pon wt time da dkt nk exam..! xde pe sgt la.. set up tmpt pon dak2 junior kiteowg wt..so, cik dtg mcm VVIP la..! hehehe..! so nk tmtkan kt cni la.. mngntok sudah.!! ok night u 0lss budbyee..! 

Tuesday, December 27, 2011

CINTA.......!!
 allah memberikan smua mkhluknya utk merasa nikmat CINTA...xkira mnusia atau bntang...
mnsyukuri akan hadirnya sebuah cinta yg dianugerhkan adlh stu perkara yg sgt di galakan...
WANITA.....!
hati yg lmh, lmbut, mudh tersntuh, penyayg dan ingin dicntai...
apabila seseorang wanita mngenali cnta, xmugkin mudah utk dia mmbuang cinta...mmg bnr cnta hadir tnpa di pksa ttp ia buleh di pupuk dan di tnm dlm aty...BETUL X?
allah x pnh melarg utk kita menyangi dan mencintai antara satu sma lain asalkan tidak mengagungkan seseorang itu atau taksub kpada cnta tersbut dan mlggar btas yg dgariskan dlm syariat Islam... 


TETAPI.....
hati wanita ini seringkali di tikam.. wanita ini mnerima kehadiran seseorag seadanya, tidak memndg hartanya, tdk mmndg rupa prsnya, tdk mmndang sgala2nya.. tetapi dia cuba mengenali dan mmhami siapa lelaki berkenaan.. dia ingin mnjdikan lelaki itu suaminya satu masa nnti jika diizinkan.. azamnya tinggi menggunung dgn prhbungan yg cuba disucikan atynya dan dia ikhlas mnerima segala2nya.... 


NAMUN....
dugaan seringkali melanda, hati wanita ini rupanya sering disakiti dan dikhianati......!!!!
KENAPA?? tujuan sebnar tidak siapa kthui hnya lelaki tsbut shj mengethui..... hati nya yg ingin kan belaian dan kasih syg trus di tikam... wanita ini ttp mnerima lelki itu, ttp tbh bersma walau ego seseorg itu sgt tggi... dia mengenali wanita ttp dia tidk thu bgaimana mngmbil hati seorg wanita, dia tdk tahu cinta dan apa yg terkndung dlm hti wnaita itu... dia xpnh mghargai wanita itu... kebendaan x mnjminkan rasa cnta pada seseorang itu kan? ukur cinta mlalui kbndaan....? semakin mhal bnde 2 smkin tggi nilai cnta terhdp seorang wanita? 


Ada yg katakan hati lelaki juga perlu dijaga.... hati lelaki jugaa perlu difahmi.....
wanita mana sggup berkongsi kasih, wanita mana yg sggup ditpu...?? ade ke yg merekannya.....?? anda hebat jika anda merelakannya utk berkongsi...! bermadu itu lain konsepnya.. anda layk jika anda seorg istri utk mmbnarkan diri anda bermdu.. alasan sy utk mengelakn merka terjerumus ke lembah kemaksiatn.. tp jauh di susdut aty ttp hati anda terasa sesuatu kan... anda Pasrah?? redha??? anda menilai diri anda.....


tidak ada siapa pon yg ingin hdp utk trus ditpu... tmbhn pula penipu itu seseorg yg amat disygi....! wanita ini tulus walau sekecil zarah pon apa yg dilakukan ttp dia mmberithu... bukan berlgk spt suaminya ttp niat nya x lbh utk ttpkan kprcyaan lelaki pada wnita itu agar trus percya dan jauhi sgala kecurigaan... tetapi sayag... tidak disgkan dan tdk diduga, kepercyaan wanita itu 100% dan x pernh berblh bhgi di perkotak-katikan.. tidak cukup dgn mmiliki hati seorg wanita ini,,,,, dia mncri wanita lain.....! hati wanita mana yg x tersntuh dan terkecewa....!


kekuatan harus di cari utk mndptkan kehidupan... tidak salah mncintai jika rasa dahulu dicntai... org mmbri kita mrasa....kan? wanita ini bkn tidak mngenali lelaki2 lain... ramai!!! bukan market tggi... tetapi mgkin Allah mmbuka hati mereka mngenali insan tertpu n tulus ini.... 


mengenali seorang lelaki bernama Khairul Azhar Abd Rahman mmbuatkan hati wanita ini tersentuh.biarlah sy glrkan MR K.. seorang lelaki yg tidak lokek mmbuat jenaka n mghiburkan hati wanita ini cukup mmbhgiakan.... seorang lelaki yg sgt2 jujur dlm pckapannya... mmpunyai pelajaran dan didikan agama yg tggi,,, menysukuri kerna dia ingin mengenali wnaita tersbt... di dalam mmbuat pertmbgan, terasa sakit bila ada phbgan walau sbgai kawn jika dia ada hrpn pada wanita ini.. tidak smpai hati ingin melukan, wanita cuba melarikan diri dan mmberitahu dia ingin bertung.. TERPAKSA N XMERELAKAN krn ingn mnjaga hati lelaki yg disygi... walau lelaki kedua jauh lbh baik drp llki pertama wanita itu knli...TERNYATA KEPUTUSAN itu salah.. wanita ini ttp xmrhsiakan pada lelaki tersbut akan khdirn MR K... PENGORBANN DEMI PENGORBANAN melalui hati x di rasa jika hati batu septi lelaki itu.....


MR K menyepi dan mgkin kecewa.. dia cuba mengelak dan mmbuzykan diri...!! wanita ini buntu... doa sntiasa mnjadi pnman bersama iringan air mata.... hampir beberpa bulan, MR K n WANITA itu berbaik semula.. wanita ini ttp mympan rahsia kedukaan hdpnya drp MR K.. krna dia bkn nk mngih smpti.. dia xnk dianggap prmpuan yg xde maruah.... dia bkan jnis yg macm 2..... 


AKHIRNYA,,, dgn seluruh kekuatan wanita ini nekad memutuskan perhubgan... dia nk kan kbgiaan, tapi dia x rasa nikmat kebhgiaan.. dia rasa penderitaan... hati dlmnya sebak n mngis hmpir stp hri.... cerianya dia ttp diluar shajaa....... dia bkn seseorg peluah yg handal utk mnceritakan pd tmn2nya.... dia rela bersndrian dan trus mngis.... !!! dia mnggungnya sndiri.....!! dgn kekuatan yg ada... hari ini dia cuba utk bangun semula... menyedari dirinya tidak diperlukan lagi, dibuang ibart smpul plastik... di ambil bila rasa diperlukan... dipijak bila rasa diri ini mnyusahkan... dilukai disaat hati ini mengih simpati seorg lelaki..... dia nmpak kaut diluar, tersyum n ceria spnjg masa shgga ada yg bertnya "hidup ko xde mslh ke".. tiada jwpn soalan itu syuman hnya mmpu diberikan........ sy bkn sombong atau x percya pd teman2 n shbt hndai ttp sy x pndai mmulakan........ sy rasa malu air mata sy merka perhtikan...


....jika ini tlh ditkdirkan oleh-nya... ALLAH lbh mngthui hati di dlm dn ALLAH maha mgthui sgala2nya yg berlaku... blum terlewat utk aku perbaiki kesilapan.... blum terlmbt utk ak mgejar apa yg dikatakan CINTA.... 


.....jika dia bnr miliki dktkan htinya utk diriku.. jika dia bkn miliku... damaikan lah Ya Allah dgn ketentuan dari mu... hati kecil ini inginkan ketenagan.. berikan kekuatan walau kudratku ini lmh... bgkitkan smla diriku dr trus pasrah dlm kekecewaan ini... syukur benda ini terjd sblum ak sah mnjdi istrinya...! syukur perkara ini blaku sblm terlmbt.. syukur ak msih berkuasa mmbuat kptsn utk diriku sndri.... bkn kekecwaan yg ak inginkan..ttp jika kkcwaan di dtgi kebhgiaan di hadapan, bagi aku seluruh tnga utk ak mncpai kbhgiaan itu........assalamualaikum.....:-)

Sunday, December 25, 2011

MASYAALLAH indahnya Islam itu.....!!

assalamualaikum w.b.t..
blog ini sememangnya saya wujudkan utk share pelbagai ilmu yg saya peroleh dan di samping beberapa cerita ttg diri saya sendiri...! syukur ke hadrat ilahi.. saya ingin mencoretkan tentang agama yang suci dan yg 1 mnjdi pggangan saya iaitu agama Islam...

Hadith: Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).” - (Bukhari)


Huraian Silaturrahim berasal daripada bahasa Arab yang bererti menghubungkan ikatan kasih sayang. Silaturrahim merupakan suatu ikatan yang suci yang menuntut kita sebagai umat Islam sentiasa menjaganya malah seseorang itu tidak dikatakan beriman selagi ia tidak mengasihi saudaranya sebagaimana ia mengasihi dirinya sendiri. Masakan manusia boleh hidup keseorangan. tanpa bergantung harap dan menerima kasih sayang daripada orang lain. Oleh itu jalinan silaturrahim adalah amat penting bagi sesebuah ummah itu hidup lebih cemerlang dan berjaya kerana ukhuwwah yang dipupuk di atas rasa cinta dan kasih kerana Allah pasti akan memberikan kekuatan pada jiwa mana-mana individu.





Hadith:
Daripada Aishah r.a. katanya, aku berkata, “Ya Rasulullah, kita mengetahui bahawa jihad adalah sebaik-baik amalan. Oleh itu apakah kami kaum wanita tidak boleh ikut berjihad?” Baginda terus menjawab: “Bagi kamu semua (kaum wanita) jihad yang paling baik ialah mengerjakan haji dan mendapatkan haji mabrur.” - (al-Bukhari)

Huraian Haji juga disebut oleh Rasulullah SAW sebagai ibadah yang darjatnya sama dengan jihad fi sabilillah, kerana apabila seseorang itu mati sewaktu menunaikan ibadah haji, matinya itu tergolong seperti mati syahid. Rasulullah SAW bersabda: " Jihad orang yang tua, lemah dan wanita ialah menunaikan haji" (an-Nasa'i). Oleh itu setiap muslim harus menunaikan ibadah haji dengan sebaik-baiknya sebagaimana ibadah-ibadah lainnya iaitu ia mestilah disertai dengan hati yang ikhlas kerana Allah dan dalam rangka memperoleh keredhaan-Nya. Apabila keikhlasan sudah tertanam di dalam jiwa, meskipun pelaksanaannya kelihatan begitu berat dan memerlukan pengorbanan harta, tenaga, waktu, perasaan bahkan nyawa, seseorang muslim akan dengan sendirinya terasa ringan untuk melakukannya. Sebaliknya, tanpa keikhlasan, bukan sahaja ibadah yang berat seperti tawaf yang memerlukan manusia bersesak-sesak, wuquf di dalam cuaca panas terik, melontar yang bakal dihujani pelbagai risiko dan sebagainya, malah ibadah yang ringan pun akan terasa berat untuk dilaksanakannya jika hati tidak disertai keikhlasan. Itulah sebabnya mengapa haji termasuk dalam konteks jihad dalam beribadah.