I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, January 28, 2011

perasaannn

haii semua...
hv a nice day yerk...
my feel not very well...
herrmmm..... mcm pelik je kan....sumthink i nk story d cni..sbb dcni x rmai frenz list i taw psl blog i ni....

skrg ni kan ak mmg tersgt bz..
bhya gak pompuan skunk ni..bz3.. pas 2 kekdg x smpt nk pikir life die dahh
ape nk wt byk tggung tggjwb kan...
someone try nak kwn dgn ak...ak xkesh nak kwn dgn spe2 pon...he is very care bout me..
claz ak pon die ade tlis..
tp skunk xtaw la dy smpn ag ke x jdual ak tuh....
ak jht laaa.... sbb 2 ak kekdg x smpi aty nk trima prasasn org... coz, i know dat..one day i msti do sumthink yg wt die akn skit aty.,.. ape lah ak ni kan..... pmpuan ape ntah......

die mmg baik!!
soal agama die ak xtaw la..ak xnak la aturkan n ckp die ni xkuat agama..sbb ak xtaw..
tp die sgt ok...somtime ak pkir, die ke jdoh ak yg ak cr slama ni...skr utk ak jwb persoalan 2...ye laa..kita kan bertemu kerana Allah....dan mgkin kalu kita berpisah pon kerana Allah....

ape yg nak ak kata:  ak memg sgt sng berkwn dgn die....
but setan dlm atu ni kan kekdg selalu meroskannya...die wt ak keliru....
ak pon xleh la nk tuduh die bkn2.......an
but, yg ptg hati ak seng dan tng dgn die..crita mslah...ketawa dan sebgaainya dengan die...
sgt selesa...... mgkin usia die tua dr ak...2 yg wt die leh phm ak keadaan ak...

semalam sy telah mengatakan sesuatu pd die...die slalu komen status sy....sy bkn x ske die komen...sy ske...tp sy tkot kalu org tny die ni spe.....sy nk jwb pe...sy x ready je time diee.....jauh di sudut aty ni sbenrnya sy mmg ske awk...hdup sy mmg x keruan ble x trima call awk n dgr suara awk...

mgkin sy da luka kan aty awk dgn mcm2 perktaan yg kuar....

i'm so sorry.... i do sum mistake again......!! helppp me..

Thursday, January 20, 2011

PENGETAHUAN UMUM....

Adat Resam Masyarakat Melayu
Pengenalan
Masyarakat Melayu begitu berpegang teguh dengan adat resam kerana dipercayai mempunyai kesan dalam kehidupan. Bagi masyarakat Melayu, adat resam perkahwinan begitu dititikberatkan. Sesuatu upacara dalam peringkat perkahwinan itu akan dijalankan dengan meriah dan penuh adat istiadat. Dalam adat perkahwinan masyarakat Melayu, terdapat beberapa peringkat penting.
Merisik
Adat ini juga dipanggil meninjau atau menengok. Tujuan adat ini dilakukan adalah untuk memastikan bahawa gadis yang dihajati oleh seorang lelaki itu masih belum berpunya. Ini penting, kerana dalam Islam seseorang itu dilarang meminang tunangan orang. Di samping itu, adat ini juga bertujuan untuk menyelidik latar belakang sigadis berkaitan kemahiran rumah tangga, adab sopan, tingkah laku, paras rupa serta pengetahuan agamanya. Lazimnya adat ini akan dijalankan oleh saudara mara terdekat pihak lelaki seperti ibu atau bapa saudaranya.
Bagi pihak sigadis pula, terdapat beberapa kriteria yang perlu dipertimbangkan sebelum menerima lamaran pihak lelaki, antaranya ialah lelaki tersebut perlulah mempunyai latar belakang agama serta mempunyai pekerjaan yang baik.

Cincin belah rotan
 Adakalanya semasa merisik, wakil lelaki tersebut akan memberikan sebentuk cincin tanya berupa cincin belah rotan dan jika pihak gadis bersetuju mereka akan menetapkan tarikh untuk peminangan. Walau bagaimanapun adat merisik jarang dilakukan lagi kerana pasangan tersebut telah berkenalan terlebih dahulu, justeru  mereka akan terus menjalankan adat meminang untuk menjimatkan kos dan masa.

Meminang
Setelah diketahui bahawa gadis tersebut belum berpunya, pihak keluarga lelaki akan menetapkan hari untuk menghantar satu rombongan peminangan. Urusan peminangan akan dilakukan oleh kaum keluarga terdekat pihak lelaki. Adat ini dilakukan bagi menyatakan tujuan mereka yang sebenarnya secara rasmi. Saudara-mara kedua-dua belah pihak akan berunding untuk menetapkan tarikh dan masa yang sesuai untuk adat bertunang pula. Di samping itu, perbincangan juga akan diadakan berkenaan dengan hantaran dan jumlah rombongan yang akan datang untuk upacara bertunang untuk memudahkan pihak perempuan menyediakan persiapan semasa majlis pertunangan kelak.

PENGETAHUAN UMUM....

Adat Resam Masyarakat Melayu
Pengenalan
Masyarakat Melayu begitu berpegang teguh dengan adat resam kerana dipercayai mempunyai kesan dalam kehidupan. Bagi masyarakat Melayu, adat resam perkahwinan begitu dititikberatkan. Sesuatu upacara dalam peringkat perkahwinan itu akan dijalankan dengan meriah dan penuh adat istiadat. Dalam adat perkahwinan masyarakat Melayu, terdapat beberapa peringkat penting.
Merisik
Adat ini juga dipanggil meninjau atau menengok. Tujuan adat ini dilakukan adalah untuk memastikan bahawa gadis yang dihajati oleh seorang lelaki itu masih belum berpunya. Ini penting, kerana dalam Islam seseorang itu dilarang meminang tunangan orang. Di samping itu, adat ini juga bertujuan untuk menyelidik latar belakang sigadis berkaitan kemahiran rumah tangga, adab sopan, tingkah laku, paras rupa serta pengetahuan agamanya. Lazimnya adat ini akan dijalankan oleh saudara mara terdekat pihak lelaki seperti ibu atau bapa saudaranya.
Bagi pihak sigadis pula, terdapat beberapa kriteria yang perlu dipertimbangkan sebelum menerima lamaran pihak lelaki, antaranya ialah lelaki tersebut perlulah mempunyai latar belakang agama serta mempunyai pekerjaan yang baik.

Cincin belah rotan
 Adakalanya semasa merisik, wakil lelaki tersebut akan memberikan sebentuk cincin tanya berupa cincin belah rotan dan jika pihak gadis bersetuju mereka akan menetapkan tarikh untuk peminangan. Walau bagaimanapun adat merisik jarang dilakukan lagi kerana pasangan tersebut telah berkenalan terlebih dahulu, justeru  mereka akan terus menjalankan adat meminang untuk menjimatkan kos dan masa.

Meminang
Setelah diketahui bahawa gadis tersebut belum berpunya, pihak keluarga lelaki akan menetapkan hari untuk menghantar satu rombongan peminangan. Urusan peminangan akan dilakukan oleh kaum keluarga terdekat pihak lelaki. Adat ini dilakukan bagi menyatakan tujuan mereka yang sebenarnya secara rasmi. Saudara-mara kedua-dua belah pihak akan berunding untuk menetapkan tarikh dan masa yang sesuai untuk adat bertunang pula. Di samping itu, perbincangan juga akan diadakan berkenaan dengan hantaran dan jumlah rombongan yang akan datang untuk upacara bertunang untuk memudahkan pihak perempuan menyediakan persiapan semasa majlis pertunangan kelak.

my best friendzz..... i love them very mauch lahhhh

dr kiri, cdah, mimi, z-ha, are-na and pedal....

  • u all nak taw x...dowg ni kwn baik ak... c-dah n zha lak kwn ak sejak dr darjh 1 ag taw...mimi, pedal n ana lak kwn sejak msuk skul menengah....
  • ske dke yg kami lalui bersama memg byk lahhh... gadoh x pyh ckp la... msing2 nk meng jerk...!! haha...
  • bile keng2 blik, lawak pon de,,,,
  • cdah skunk ni study kt poly, mimi sme dgn ak kat UPSI, zha lak kt UM, ana n pedal nun jauh di sana...terbang ke UMS,,,,, 
  • walaupon jauh dan ssh nk jmpe... kami ttp berhubung mcm dlu....hehhee...
  • segala mslh pon share sma2..mklum la..kwn da lama ni, mcm2 prgau buruk da taw da.... haha.....tol x krg??? 
  • pic ni kite org amik tyme melawat ayh pedal yg xcden time 2... sgt truk ayh die time 2... we all dtg nk ziarh n nk bg support kt pedal spy kena kuat... nmpk nye dia ceria... kami simpati kt kodal.... tp skunk ayh ko da mkin sht hendaknya ye....



  • haa...ni pic ak lak... ak nk interfrem gak mke ak kt blog ak....
  • xkn mkedorg jew...x aci la kan....hahahaa
  • kantoi lak, bru pas mkn cirn cup..haha... 
  • nmpk je 1 cup kn...tp kami sme2 rse...xde pon yg x rase....
  • begitulah ceritu ttng keakraban kami....
  • korg, ak harap kite ttp bersatu aw.... walau kt ne pon kite tercmpk.... still berhubung and ingt ak dalam doa korg k...
LOVE U ALL!!!

hello....

hyee.....yeepeeee..!! hehe..
banyak point nk tlis kt blog ni sebeno nye.. tp xpe..sy akn tlis sikit2....okeeppp.

nk cite pe yerk..!!
pm
haa... nk tlis jadual yg sgt pack sem ni...hurmm..ape leh wt...sbgai mahasiswi kat upsi ni..mmg byk tgas n tggungjwb yg perlu di galas... tp xpe... satu je bnda ptg yg perlu sy ingt adalah Allah dan family... itu menjadi keutamaan dlm hdup tmbhan ag sbgai seorg muslimin.....

time table:

isnin: kelas kul 10-12, and kul 5-7pm
selasa:kelas kul 10-12 and kul 2-4
rabu: kelas kul 10-12 and kul 8-10 mlm
khamis: 8-10 and 10-1pm...
jumaat: free
sabtu: kul 11-1pm jpa,,,
ahad: free...

*nmpk mcm x bz but i'm a bz women diz semester...


-taw x npe i ckp i bz sgt2...sbb i de jwtn dlm perstuan pend khas... hurmm so, byk meeting n perjumpaan tergempr akan di adakan... wahh.... 2 xtermsuk discusion n assgment2 group n indv ag....
mmg pnt la sem ni.... ape leh wat....redha je...kan sy masih belajar kan....hahah...















Di pintu mahligai



Di dalam kesunyian,
Ku rasa gelombangnya,
Menyintaimu satu kewajipan,
Tapi x terluah dengan perkataan                                                                                                      

Tika fajar menyinsing,
Ku sentuh sinar kasih
Dari matamu, dekat dan terasing,
Aku menanti singkapan tabir cinta
Aku menanti saat menjadi nyata

Kesunyian ini, terlalu indah  
walaupu pahit Untuk menelan,
 walaupun pedih, sanggup ku tahan dan kurelakannya



Puteri,
di pintu mahligai.
Ku lihat kasih mu melambai,
Walaupun jauh, tapi jelas jiwaku menyentuh jiwamu

Puteri,
Di pintu mahligai, nyatakan segala impian
Sambutlah tangan..sambutlah...
semoga terlepas..segala siksaan 

Dengan sayap  impian
Ingin terbang ke sana
Membawa cinta, sebesar dunia
Apa jua milikku dan ku tahu
Hanya untuk mu...






Thursday, January 6, 2011

sweet meMorize....!!

bahan2 nya adalah...... : jeng..jeng..jeng....

emmm...yummmmyyyy.... moveless.. makaroni+hot dog...


get ready guys....  time 2 enjoy..... haha


wow...!! so great and very wonderful team..haha..
taw x?? ha..msty x taw kan..so nk cite la ni, ni my housemate, we all together2 masa semester 1 tahun 2010/11.. umah ni smua sem 3, sorg je kak lin sem 5... umah ni mmg best gle...sntiasa ceria..kami share suka dan duka, gosip2 pon ade.. mcm2 crite....

meh sy kenlkan dr kiri 2 ain, course physic, then pas die 2 ak, ehem3... ha, sblh ak 2 yg cumell je 2 syikin miz biology... after dat my room8 la, mcm mak datin sokmo die ni... pndai dressup... haha.. and da last one ennie, minah ni law post mmg ske maut2... die da nak kwen da dgn mr. ajim x lama ag... moge bhagia ennie... :-)

korggg tgk la, betapa bersungguh2 nye memasak, yg msk 2 ennie la..practise msk utk hubby kata kan... 2 mi makaroni.. kami wt msk2 ni sbb nk g mkn2 n mndi2 kt kalumpang,.....pg dgn sbuah kereta je... kak lin dgn adila x join, sbb xmuat...hehe...eah, x la.. sbb kak lin mlas... kn kak lin kan...ha... 

tyme tgh mndi nye mndi ujan..so dpt la mndi sekejap je...xpe, dpt gak tunjukn mcm2 aksi... kui3...smpt gak mkn2 kt c 2...emm mmg best lah...

Monday, January 3, 2011

tahun baru!! / heppy new year for everyone...

salam.....

fuhhhh...!! diam x diam da msuk tahun 2011 da kita...sy rse lum lmbt ag sy nak wish kt smua kan... haha... mklum la minah bz mcm i ni jrg on9 n edit blog ni, coz i'm not blogger gurls gitu...haha...

ape azam tahun baru ni??  ala...azam tahun 2010 pon x tercapai ag, capai kan la dlu azam 2.. then continue azam tahun 2011 okehh,,,, 

hopefully tahun baru ni lebih better la drpd thun sblum ni... smoga kita dipermudahkan dengan segala urusan dan berada dalam lingkaran-NYA